Home Nieuws Gunung Darah – Bloedberg: een dwaalspoor?

Gunung Darah – Bloedberg: een dwaalspoor?

In het voormalig Nederlands-Indië wordt een meisje ontvoerd. De verdachte is een Atjehse jongen. Een expeditie van het korps marechaussee wordt op pad gestuurd om hen te vinden. Het spoor leidt de jungle in, richting de vulkaan Gunung Darah.

Door Liselot Wolters

Verstoppertje
Voormalig Nederlands-Indië, december 1898. Op het terrein van de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij op Sumatra spelen kinderen verstoppertje. Dan verdwijnt één van hen, Jutta, dochter van de Duitse ingenieur Rasmussen.

Bloedberg
Het spoor leidt de jungle in, in de richting van de Gunung Darah. Deze vulkaan wordt door de inheemse bevolking ‘bloedberg’ genoemd. Niemand durft er te komen vanwege de kwade geesten die er rondwaren…

Syah
Tegelijk met Jutta is ook Syah verdwenen, een Atjehse jongen die als baby gevonden is door inheemse leden van het korps marechaussee. De kogel die zijn moeder doodde zorgde er ook voor dat hij verstandelijk gehandicapt raakte. De mannen namen hem mee en brachten hem groot.


Twijfels
Luitenant Dubois krijgt opdracht een expeditie samen te stellen om de vermiste Jutta op te sporen. Men verdenkt Syah ervan haar ontvoerd te hebben, maar Dubois heeft zo zijn twijfels. Want waarom lopen de sporen in de richting van een vulkaan waar niemand durft te komen? En is Syah wel in staat tot ontvoering, of heeft hij hulp gehad?

De ingenieur
Ingenieur Rasmussen staat erop zich aan te sluiten bij de expeditie en liegt tegen Dubois dat hij daarvoor toestemming heeft van de kapitein. De onvoorspelbare man blijkt algauw een blok aan het been van Dubois. Welke rol speelt de ingenieur eigenlijk in dit verhaal?

De expeditie
Dubois en zijn mannen krijgen op hun tocht te maken met aanvallen van Atjehse opstandelingen die zich verschuilen in de beschutting van de jungle. En als ze tenslotte in de buurt van de vulkaan komen slaat het weer om en blijft de kompasnaald eindeloos rondjes draaien. Toeval? Of toch het werk van vreemde krachten…

Te snel
Het scenario van Gunung Darah is wat mij betreft het zwakste punt van dit one-shot. Te snel krijgt het plot een wending die op zich boeiend is, maar die het vervolg van het verhaal een stuk minder interessant maakt.

Taal
Ook wordt er regelmatig gebruik gemaakt van woorden in de inheemse taal. Weliswaar geeft dat een authentieke tint aan het verhaal, maar het maakt het wel minder makkelijk leesbaar doordat je steeds heen-en-weer moet bladeren om de betekenis op te zoeken.

Karakter
Wél interessant zijn de realistische tekeningen en het sfeervolle kleurgebruik die de hoofdrolspelers in dit verhaal karakter geven. De schilderachtige inkleuring geeft de tekeningen diepte, waardoor ze nog meer tot leven komen.

Auteur
Peter Nuyten maakte eerder de western Apache Junction, het Oud-Romeinse Auguria en het post-apocalyptische Metro 2033. Nuyten, die zelf Indonesische wortels heeft, geeft met Gunung Darah een inkijkje in de historische gebeurtenissen in het voormalige Nederlands-Indië. Hij levert zo een bijdrage aan het levend houden van een belangrijk stuk uit de Nederlandse geschiedenis.

Gunung Darah – Bloedberg
Scenario en tekeningen: Peter Nuyten
Uitgeverij: Arboris
64 pagina’s / hardcover / €22,95