Home Nieuws Storm: Integraal 1

Storm: Integraal 1

Storm, de stripklassieker van tekenaar Don Lawrence, is uitgegeven in een eerste integrale uitvoering. De bundel bevat vier verhalen en een uitgebreid dossier completeert het eerste deel.

Door Bastiaan van Esch

Don Lawrence (1928-2003) is nog altijd een begrip in de wereld van de strips. De maker van ‘Keizerrijk Trigië‘ is de meester van de stripkunst. Door een bijzondere gang van zaken werd de Britse striptekenaar in de schoot geworpen van Martin Lodewijk en Frits van der Heide, die samen in de opstartfase zaten van Eppo stripblad.

Storm
Het dossier wordt opgevolgd door het verhaal van ‘Commandant Grek’. Dit is de officieuze start van de cyclus. Storm draagt hier zijn alom bekende naam nog niet. Het scenario werd overigens na 35 pagina’s afgekeurd. Hoe dat zat? Lees alle ins en outs in het onderhoudende dossier, samengesteld door Rob van Bavel.

Heerlijk leesvoer
Ik kon eerlijk gezegd niet wachten om te beginnen met het echte eerste verhaal. Storm pakt je vanaf daar vast en laat je niet meer los. Uit alle talloze beschikbare avonturen kende ik al een aantal losse delen, maar de ‘geboorte’ van deze iconische stripheld was voor mij een nog onontgonnen gebied.Tijdloos
Het wonderlijke van Storm is dat ik de verhalen uit het eerste deel las alsof het nieuwe avonturen waren, ook al zijn deze al decennia geleden verschenen in Eppo stripblad. Je zou het tijdloos kunnen noemen. En ja, er zijn attributen waarvan je weet dat ze de gestroomlijnde ontwerpen van vandaag de dag niet benaderen, maar het stoort geen moment. De gedateerdheid bij andere stripreeksen spat er soms letterlijk van af.

Lust voor het oog
De tekeningen zijn werkelijk een lust voor het oog. Het lichtgebruik, de inkleuring, de hele gecreëerde wereld: het is allemaal subliem uitgevoerd. Wat de kwaliteit van de scenario’s betreft kan ik daar nog wel even over mijmeren, maar het dossier besteedt hier uitgebreid aandacht aan. Zo lees je korte biografieën over de verschillende scenaristen en dat is voor mij altijd interessant leesvoer.

Minimaal 15 bundels
Deze eerste integrale uitgave is de start van een behoorlijk groot project. Uiteindelijk zullen er minimaal 15 bundels verschijnen. Dat betekent dat ook alle delen van onder andere Roodhaar meegenomen zullen worden in dit plan. Of iedere Stormliefhebber hier op zit te wachten valt te betwijfelen.

Samenvatting
In het eerste deel zijn opgenomen: De Diepe Wereld (scenario Philip ‘Saul’ Dunn), De laatste vechter (scenario Martin Lodewijk), Het volk van de woestijn (scenario Dick Matena) en een uitgebreid dossier. De integrale reeks start met ‘Commandant Grek‘ (scenario Vince Wernham). Dit oorspronkelijk afgekeurde verhaal is in 1982 alsnog voorgepubliceerd.

Prachtige uitgave
Deze eerste integrale publicatie van de start van Storm als stripreeks is gewoon heel mooi uitgegeven. Er zijn al diverse verschillende uitvoeringen in omloop: hardcovers, softcovers en luxe versies, maar deze bundeling kenmerkt zich vooral door het stevige zijdeglans papier. De afdrukkwaliteit ziet er overigens uitstekend uit. De kleuren knallen ervan af. Dus heb je de oude boeken nog liggen, deze uitgave is er een die jaren lang mooi blijft.

Storm: integraal 1
Scenario: Saul Dunn, Martin Lodewijk, Dick Matena
Tekeningen: Don Lawrence
Uitgeverij: Uitgeverij L
208 pagina’s / hardcover / €34,95