Home Nieuws Jan Vriends wint Willy Vandersteenprijs

Jan Vriends wint Willy Vandersteenprijs

De Willy Vandersteenprijs is dit jaar gewonnen door Jan Vriends, voor zijn stripboek ‘De kosmonaut’

Sinds 2009 wordt de Willy Vandersteenprijs uitgereikt aan de auteur(s) van het beste Nederlandstalige album van het afgelopen jaar. Dit jaar is ‘De kosmonaut’ van Jan Vriends (1970), tevens de Nederlandse ‘Stripmaker des Vaderlands’, gekroond tot winnaar.

Juryrapport
‘Jan Vriends beheerst zijn vak. Deze man is een verteller’, aldus de jury in het juryrapport. ‘Met De Kosmonaut krijg je een sterk verhaal voorgeschoteld, de personages worden goed en fijnzinnig neergezet. Zo krijg je een ontroerend inzicht in de psyche van een heel zacht mannetje.’

Echte verteller
‘De auteur neemt je bij de hand en loodst je zo door het boek heen. Alleen al voor zijn vertelkunst verdient Vriends de Willy Vandersteenprijs. Vandersteen, de geestelijk vader van o.a. Suske en Wiske, was immers in de eerste plaats een echte verteller.’

Foto: Wim van Berlo

Unaniem
De graphic novel, uitgegeven bij Scratch Books, werd uit meer dan 150 strips, kinderstrips en graphic novels unaniem gekozen. Vriends krijgt 5.000 euro en een opdrachttekening van de vorige winnaar, Veerle Hildebrandt. De prijs wordt zondag 29 september uitgereikt op het Stripfestival Breda.

De Kosmonaut
‘De Kosmonaut’ gaat over Vladimir, die wetenschapper is in een groot laboratorium. Vanwege een promotie moet hij zijn werk voortzetten in de ruimte. Daar wordt hij verliefd op een vrouwelijke kosmonaut die hem komt bevoorraden. Het noodlot slaat toe en zijn ruimteschip moet een noodlanding maken. Op een boerderij in de wildernis leert hij een heel ander leven kennen, terwijl hij probeert zijn raket te repareren.

Lees de recensie van onze redacteur Bastiaan hier.

Vriespunt
In een tijd waarin de reputatie van Rusland onder het vriespunt zit, is de drempel misschien hoog om ‘De Kosmonaut’ te lezen. Dan mis je echter volgens de vijfkoppige jury een hartverwarmend, vertederend verhaal dat nergens verveelt, gemaakt door een vakman. En dat maakt volgens hen ‘De Kosmonaut’ tot de verdiende winnaar van de Willy Vandersteenprijs 2024.

De Willy Vandersteenprijs
De Willy Vandersteenprijs is een initiatief van Stripgids met de steun van de stichting Strips in Beeld en de erven Vandersteen. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Yoeri Vanbeneden (kleinzoon van Willy Vandersteen), Peter de Wit (stripauteur), Benedikte Van Eeghem (communicatiedeskundige/ auteur/ moderator), Heleen Driesen (coördinator Stripgids) en Koen Maas (De Perfecte Podcast).

De winnaars tot op heden zijn:
2024: De Kosmonaut (Jan Vriends)
2023: Hild (Veerle Hildebrandt)
2022: Bleekwater (Joris Mertens)
2021: De Walvisbibliotheek (Judith Vanistendael en Zidrou)
2019: Yasmina & de Aardappeleters (Wauter Mannaert)
2017: Zon (Wilbert van der Steen)
2016: Elsje maakt geschiedenis (Eric Hercules & Gerben Valkema)
2015: Amoras 5: Wiske (Marc Legendre & Charel Cambré)
2014: Junker (Simon Spruyt)
2013: Typex (Rembrandt)
2011: Terug naar Johan (Michiel Van de Pol)
2009: Ergens waar je niet wil zijn (Brecht Evens)

Bronnen: Persbericht en https://stripgids.org/project/willy-vandersteenprijs/