Home graphic novel Het fascinerende verborgen leven van bomen

Het fascinerende verborgen leven van bomen

Het verborgen leven van bomen is het levenswerk van de beroemdste boswachter ter wereld. Het is in meer dan veertig talen uitgegeven en is nu ook in het Nederlands als beeldverhaal verkrijgbaar. Mijn kijk op bomen is door dit boek volledig veranderd.

Door Bastiaan van Esch

Jeroen van Esch, de oprichter van Striptip!, had op X regelmatig contact met voormalig boswachter Arend Spijker (@WoudloperArend). Het thema in combinatie met de tekenstijl van Het verborgen leven van bomen sprak Jeroen zo sterk aan dat hij dit boek kort voor zijn overlijden graag nog had gelezen en gerecenseerd. Blij dat ik dit als zijn broer alsnog kan doen.

Passie
Als je mij vraagt hoeveel boswachters ik bij naam ken, dan kom ik op een stuk of drie namen. Peter Wohlleben heb ik na het lezen van dit boek ook toe kunnen voegen aan mijn lijstje. Wohlleben wordt omschreven als de bekendste boswachter ter wereld. Hij heeft één grote passie: het ontrafelen van het mysterie van bomen en alles wat er leeft in het bos.

Het grote verschil met andere boswachters is dat Wohlleben zijn ervaringen en kennis opgeschreven heeft. Het heeft geresulteerd in een uiterst vermakelijke vertelling, voorzien van prachtige tekeningen. En de wijze waarop de beroemde boswachter jou als lezer bij de hand neemt zonder met zijn vingertje te wijzen is ronduit verfrissend.

Airco
In het bosrijke gebied van de Ardennen heb ik tijdens mijn vakantie het beeldverhaal gelezen. Het is algemeen bekend dat we niet zonder bomen kunnen. Toch raakte ik meer en meer verwonderd over de kracht en het aanpassingsvermogen van onze natuurlijke airco’s, stofzuigers en luchtzuiveringsinstallaties. Bomen zijn uiteraard onmisbaar, toch kappen we te vaak te jonge bomen of zijn we ons niet bewust van de gevolgen van onze goedbedoelde acties.

Spiegel
Peter Wohlleben houdt ook zichzelf een spiegel voor. In zijn loopbaan heeft hij bijvoorbeeld actief bijgedragen aan het opruimen van dode bomen en het kappen van gezonde exemplaren. Het harde werken begon hem op te breken, ondanks alle vrijheden die hij kreeg. Dit begon te wringen en door zijn vele observaties en onderzoeken ontdekte hij dat het juist goed is om de natuur zijn eigen zaken op te laten ruimen. En belangrijker nog: op zijn eigen tempo. En soms betekent dit dat je in je eigen leven ook niet alles kunt blijven doen en dat je er niet aan ontkomt om moeilijke keuzes te maken.

Rijk gevuld
In vier seizoenen behandelt de auteur tal van onderwerpen. Je kunt het zien als de ontwikkeling van zijn loopbaan. Hij begint met de lente en doorloopt vervolgens alle seizoenen. Je wordt als lezer volledig ondergedompeld in de wereld van het bos en van bomen in het algemeen. Er is nog zoveel niet bekend en het is fijn om te lezen dat Wohlleben er vaak zelf ook nog geen antwoorden op heeft. Een ding is zeker: na het lezen van deze graphic novel blijf je verwonderd achter en is je kijk op het verborgen leven van bomen significant veranderd.

Benjamin Flao en Fred Bernard
Het verborgen leven van bomen is in 2015 bij Uitgeverij Lev verschenen. De Fransmannen Benjamin Flao (Nantes, 1975) en Fred Bernard (Beaune, 1969) hebben er een stripbewerking van gemaakt. De aansprekende tekeningen zijn van de hand van Flao. Wat een toffe stijl heeft hij! De gebruikte perspectieven spreken mij aan en het kleurgebruik is erg mooi. De penseelstrepen lijken vlot op het papier neergezet, maar niets is minder waar. De arbeidsintensiviteit is van een hoog niveau en het betaalt zich volledig uit. Kijk naar de details van de bladeren, de kruiden, de boomstammen en je weet precies wat ik bedoel. Stuk voor stuk levert hij prachtige tekeningen af. Soms paginagroot en soms juist ook heel klein.

Het scenario komt uit de pen van Bernard en is een bewerking van de oorspronkelijke tekst. Ook dit is van een hoog niveau. Het verhaal leest heerlijk weg, ondanks de vele, soms ingewikkelde, termen. Het verborgen leven van bomen is eigenlijk een verhalende biologieles. Ontzettend onderhoudend en vaak ook met humor gebracht. Ik kan, nee ik moet dit boek aan iedereen aanraden. Maar vooral aan mensen die ook maar iets met bosbeheer of flora en fauna te maken hebben. Lees dit boek!

Het verborgen leven van bomen
Scenario: Fred Bernard naar het boek van Peter Wohlleben
Tekeningen en inkleuring: Benjamin Flao
Uitgeverij: Scratch!
240 pagina’s / hardcover / € 29,95

Klik op de website van Bol.com even op de juiste bindwijze (hardcover €29,95) en je hebt de juiste variant.